Hoofdstuk 4 
De vier basiskarakters / de vier temperamenten

In getallenleer, astrologie en natuurgeneeswijzen spreken we over vier temperamenten. Vier typen van mensen met allemaal hun eigen specifieke karaktereigenschappen, mogelijkheden, onmogelijkheden en gezondheid. Natuurlijk valt iemand nooit voor de volle honderd procent onder één van de elementen. De mens denkt en voelt en gebruikt al dan niet zijn intuïtie. Wij zijn in werkelijkheid allemaal ‘mengtypes’. We hebben door de vele levens allemaal bepaalde zijden van het karakter ontwikkeld. Iemand kan bijvoorbeeld goed voordragen, een ander goed koken, weer een ander heeft het talent om een tuin goed aan te leggen, met kinderen om te gaan, enzovoort. Het is maar net waar je al eerder een tijd mee bezig bent geweest. Enkelen denken nog steeds dat we onze eigenschappen bij de geboorte, door ouders of door God, hebben meegekregen. Mensen die eenmaal overtuigd zijn van reïncarnatie denken hier anders over. Er kan immers niet iets in je schuilen wat je niet ooit eens zelf ontwikkeld hebt. Alle talenten, goede en slechte eigenschappen zijn verklaarbaar; niets komt uit het niets.
Als je grondig onderzoek doet zal het je geleidelijk aan gaan opvallen dat je alle mensen best onder één van de vier temperamenten kunt plaatsen. Om de getallen wat beter en sneller te leren begrijpen beschrijven we globaal deze vier temperamenten.

Om te weten onder welk temperament iemand valt moet eerst het persoonlijke geboortegetal worden uitgerekend.
Hoe?

Methode 1
Door het volledige geboortedatum op te tellen en te reduceren tot één getal.
Voorbeeld: Geboortedatum 1 2 - 6 - 1 9 7 0 wordt 1 + 2 + 6 + 1 + 9 + 7 + 0 = 2 6 : 2 + 6 = 8

1, 3 en 9 zijn vuurgetallen
6 en 8 zijn aardegetallen
4 en 5 zijn luchtgetallen
2 en 7 zijn watergetallen

Opmerking: methode 1 is voor de geïnteresseerde leek het beste om in dit hoofdstuk toe te passen.
Dit komt omdat je bij de ene methode bijvoorbeeld een vuurpersoon kunt zijn en bij de andere een luchtpersoon.

 

Methode 2 (voor de gevorderden)
Je kijkt onder welk dierenriemteken je geboren bent: zie het overzicht op pagina 15 of 47. Later wanneer je verder in deze materie gevorderd bent, probeer je het geboortegetal en het dierenriemteken samen te smelten. De uitkomst is weer net wat beter en scherper dan methode 1 of 2 alleen. Uiteindelijk kun je, als je daar interesse voor hebt en er in door wilt gaan, tientallen numerologische, astrologische en kabbalistische regeltjes combineren.
Opmerking: een dierenriemteken begint nooit om 00.00 uur ‘s nachts. Het is daarom zonder een uitvoerig astrologisch programma voor grensgevallen niet mogelijk om snel te zien bij welk dierenriemteken je hoort. Dit gaat voornamelijk op voor mensen die op de 21e en 22e zijn geboren. Kijk dan welke van de twee dierenriemtekens het beste bij jou past.


De data van de dierenriemtekens:

Van 21 maart tot 22 april is Ram
Van 22 april tot 22 mei is Stier
van 22 mei tot 22 juni is Tweelingen
Van 22 juni tot 23 juli is Kreeft
Van 23 juli tot 23 augustus is Leeuw
Van 23 augustus tot 23 september is Maagd
Van 23 september tot 24 oktober is Weegschaal
Van 24 oktober tot 23 november is Schorpioen
Van 23 november tot 22 december is Boogschutter
Van 22 december tot 21 januari is Steenbok
Van 21 januari tot 19 februari is Waterman
Van 19 februari tot 21 maart is Vissen


Element Vuur

In de getallenleer: de getallen 1, 3 en 9.
In de astrologie: personen die geboren zijn onder de dierenriemtekens
Ram, Leeuw en Boogschutter.
Vuur = driften, intuïtie; de temperamentvolle doener.

Vuurmensen leven grotendeels op hun impulsen. Zij handelen snel, zijn actief en kunnen zeer temperamentvol zijn. Deze aangeboren energie (vuur) moeten ze beslist kwijt want anders voelen ze zich niet lekker en worden ziek. Naast het gewone leven kunnen ze beter wat aan sport doen en zich niet al te veel richten op het seksleven. Zij hebben weinig rust in zichzelf, ze kunnen niet lang stilzitten en moeten altijd met iets bezig zijn. Ze dulden weinig tegenspraak en houden er beslist niet van om tegengewerkt te worden. Wordt dit type door een ouder, chef of baas tegengehouden, dan worden ze gefrustreerd en mogelijk op den duur onzeker. Zij moeten een beetje hun eigen gang kunnen gaan. Ik heb meerdere keren gezien dat vuurmensen holteontstekingen ontwikkelden. Dit komt omdat ze niet in de gelegenheid waren om hun natuurlijke driften (vuur) kwijt te kunnen.
Vuurmensen zijn vaak pioniers; ze houden wel van een avontuurtje en kunnen vreselijk in hun praten of handelingen overdrijven. Vaak zijn ze bijzonder origineel. Ze komen op verjaardagen met leuke cadeaus en maken mensen dikwijls aan het lachen. Een negatieve zijde kan zijn dat ze vreselijk grof, boos en agressief kunnen worden. Zij kunnen, als ze boos zijn, zo hard brullen dat je daar enorm van schrikt.
Zij zijn zeer open en spontaan van karakter en vertellen gemakkelijk uit zichzelf wat ze van jou of iets vinden. Niet iedereen kan deze directheid waarderen. De gevoelsgetallen 2 en 7 (water) trekken zich de grappen en grollen vaak te persoonlijk aan. Dit moeten ze niet doen, omdat het meestal goed bedoeld is. Over het algemeen trekken deze uiteenlopende karakters elkaar toch aan, maar het kan ook water en vuur (stoom) worden.
Vuurmensen zeggen in een bui iets waar ze vijf minuten later spijt van krijgen. Deze mensen leven te veel op hun impulsen, zij zouden verder kunnen komen wanneer ze eerst tot tien leerden tellen en dan besluiten wat ze het beste vinden om te doen. Vuurmensen zoeken elkaar dikwijls op. De andere temperamenten zullen zich aan deze hartstochtelijke personen kunnen branden. Het kost enige tijd om aan deze grappige opvliegende mensen te wennen. Een voordeel is dat, als zij eenmaal tot je vriendenkring behoren, ze werkelijk voor je door het vuur gaan.

Voeding voor element vuur:
Een vuurmens is doorgaans veel in de weer. Het is daarom verstandig om wat krachtige voeding te eten. Een maaltijd met uitsluitend rauwkost en vruchtensappen is niet geschikt voor dit type. Zij kunnen beter veel granen en eventueel vlees gebruiken.
Het is gezonder een paar keer per dag kleine beetjes te eten dan in één keer een grote hoeveelheid. Het is goed om de dag te beginnen met een bord havermoutpap of goede muesli.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Element Aarde
In de getallenleer: de getallen 6 en 8 (soms ook 5).
In de astrologie: personen die geboren zijn onder de dierenriemtekens
Steenbok, Stier en Maagd.
Aarde = zintuigen, praktisch denken; de nuchtere.

Aardemensen vallen op door hun praktische (aardse) denkwijze. Alles moet in hun eigen rustige tempo geschieden anders wordt het niets. Echte aardemensen zijn niet snel van begrip maar hebben ze iets door dan kunnen ze het meestal tien jaar later nog vertellen. Mensen met deze trilling houden van gezelligheid. Zij kunnen uren in de keuken staan om iets lekkers te bereiden voor hun gasten. Aardemensen met het getal 6 hebben een mooie volle stem. Ze zijn dikwijls zeer kunstzinnig. Veel muzikanten en schilders zijn geboren onder het dierenriemteken Stier.
Aardemensen zijn erg trouw en laten je niet snel meer los. In de omgang kunnen ze erg koppig zijn, ze stappen niet vlug van een eenmaal ingenomen standpunt af. Je weet wel goed wat je aan deze mensen hebt.
In de liefde zijn ze snel jaloers en wat aan de bezitterige kant. Ze moeten leren om binnen hun relatie of vriendschap wat ruimte voor ieders persoonlijke ontwikkeling te creëren. Aardemensen komen meestal moeilijk op gang, ze hebben veel meer tijd nodig om in beweging te komen dan bijvoorbeeld vuurmensen. Ze hebben een beetje drempelvrees. Ze houden het graag bij het oude vertrouwde. Het is niet eenvoudig om hen te motiveren. Stappen ze hier overheen dan zij zeer dankbaar en tevreden. Sommige aardemensen zijn net als enkele watermensen erg huiselijk. Zij houden van een mooi interieur en zijn dikwijls rond het huis en in de tuin te vinden.

Voeding voor element aarde:
Van de vier elementen heeft de aardemens het meeste behoefte aan zware, stevige kost. Als je hem een heldere groentesoep als maaltijd aanbiedt, dan kijkt hij je verwonderd aan. Deze personen kunnen niet leven van alleen zeer vochtrijke producten. Dit geeft wel eens problemen als watermensen met aardemensen gaan tafelen. Maar als je dit weet en van elkaar accepteert kun je er rekening mee houden. Aardemensen moeten wel oppassen dat ze niet te veel dierlijke vetten gebruiken. Een of twee vegetarische maaltijden per week zou hun gezondheid erg ten goede komen. Ze kunnen snel dik worden en last krijgen van een te hoog cholesterolgehalte. Lekker eten vinden ze erg gezellig maar ze moeten dan wel de volgende dag voor voldoende beweging zorgen.

Element Lucht
In de getallenleer: de getallen 4 en 5.
In de astrologie: personen die geboren zijn onder de dierenriemtekens
Waterman, Tweelingen en Weegschaal. Lucht = de eeuwige denker.

Mensen met veel luchtgetallen zijn grote denkers, zij denken de hele dag door; hun gedachtewereld staat geen seconde stil. Er moet bij tijd en wijle een moment van rust zijn want anders raken ze op den duur van al dat gedenk ‘aan de kook’. Het zenuwstelsel begeeft het dan; dit houdt het niet vol. Mensen met veel lucht kunnen in verhouding beter studeren dan water- en vuurmensen.
Luchtmensen moeten leren om meer naar hun gevoelens te luisteren. Het dierenriemteken Tweelingen wil bijvoorbeeld nog wel eens over diverse zaken heen praten. Zij praten maar door zonder de kern van een probleem te raken. Dit kan na vele jaren gaan opbreken. Ze hebben dan zoveel gedachten dat ze zelf door de bomen het bos niet meer zien. Luchtmensen vertonen vaak vluchtgedrag. Zij zijn altijd maar onderweg, zolang ze hun problemen maar niet hoeven aan te pakken. Dit werkt op langere termijn natuurlijk niet.
Tegengestelde gedachten zullen hen ongelukkig maken. Ze moeten proberen om dit proces te doorbreken en de tijd nemen om deze eigenschap te veranderen. De omgeving vindt het niet altijd prettig dat ze maar door blijven gaan. Ze kunnen tot zichzelf komen door wat aan meditatie - of yogaoefeningen te doen en daarbij eventueel rustgevende kruidentheeën te gebruiken. Luchtmensen kunnen over hun werk en hobby’s makkelijk praten.

Voeding voor element lucht:
luchtmensen zijn normaal gesproken goede eters. Deze eeuwige denker raad ik aan muesli en haverkoeken als tussendoortjes te eten. Dat vele gedenk vergt extra energie. Daarom moeten ze wat meer ‘zenuwvoeding’ (etenswaar waar veel vitamine B in zit) gebruiken en het gebruik van suikers beperken. Suiker breekt veel af. Mensen met dit gestel hebben snel last van aandoeningen aan de luchtwegen. Door weinig suiker te gebruiken, veel groenten en wat fruit kunnen ze mogelijk nog wat opknappen. Ze moeten er op letten dat ze uit nervositeit niet te snel eten en de voeding goed kauwen.
--------------------------------------------------------------------------------------

 

Element Water
In de getallenleer: de getallen 2 en 7.
In de astrologie: personen die geboren zijn onder de dierenriemtekens Vissen, Kreeft en Schorpioen
Water = gevoel, emoties.

Personen die grotendeels door het element water bepaald zijn, zijn geen grote sprekers. Alles speelt zich als het ware onder water af. Het dierenriemteken Schorpioen is daar wel het sterkste voorbeeld van. Om een waterpersoon een beetje te begrijpen moet je zelf erg gevoelig zijn of in staat zijn om duidelijke heldere vragen aan deze persoon te stellen; anders kom je moeilijk iets over hen te weten. Dit karakter voelt bijzonder veel aan. Zonder voorkennis zeggen zij hoe de vork in
de steel zit. Deze mensen zijn eigenlijk van nature allemaal een beetje wat je paranormaal zou kunnen noemen. Je hoort hen ook vaak iets over toekomstige situaties zeggen. Zij zijn in staat om zo nu en dan een paranormale antenne uit te zetten. Mensen met dit overgevoelige karakter zijn vaak erg onzeker. Zij kunnen weken of maanden met bepaalde kwesties rondlopen. Zij zijn snel geneigd, misschien wel door die onzekerheid, om op andere personen te leunen. Op oudere leeftijd worden ze een stuk assertiever waardoor ze in de problemen komen, omdat de omgeving dat niet van hen gewend is. Het is voor hen een zware strijd om hiertegen te vechten. Ze hebben van geboorte al niet zoveel strijdlust meegekregen. Velen besluiten zich na een moeilijke periode, na veel aanvaringen met anderen, af te sluiten. Hier moeten ze voor oppassen, want van te veel opgedane slechte ervaringen kan de energie naar binnen slaan. Zij kunnen enorme buikpijn krijgen door de vele teleurstellingen in het leven. Watermensen zijn gezellige mensen. Ze willen graag luisteren naar gevatte personen.

Voeding voor element water:
Ze zijn over het algemeen geen grote eters. Het heeft daarom weinig zin om kinderen te ‘pushen’ om meer te eten. Elk lichaam heeft zo z’n eigen voeding en hoeveelheid nodig. Wees niet boos als zij niet meer dan ‘kattenhapjes’ eten. Watermensen vinden het net zo belangrijk hoe de tafel aangekleed is als wat er opgediend wordt. Personen met deze constitutie kunnen beter scherpe kruiden vermijden. Dit slaat op hun spijsverteringsorganen en verontreinigt het klierstelsel en de vochthuishouding. Ze kunnen beter wat meer soepen, toetjes en dergelijke eten dan zware, vette, moeilijk verteerbare kost. Tip voor de liefhebbers van wijn: koop in plaats van een gewone fles wijn eens een fles ecologische wijn, bijvoorbeeld in een natuurvoedingswinkel; dit is gezonder en lekkerder.

 

Copyright:
Mijn teksten kan je voor eigen gebruik lezen en/of printen. Voor commercieel gebruik eerst schriftelijke toestemming vragen aan de auteur. Op alle teksten bestaat in Europa automatisch copyright.

Spiritueel schrijver / paragnost Ron Malestein © copyright 2020.