Spiri 3 - ‘Leren ontspannen en mediteren’

 

  - leestekst - 

 

Spiri 3 - ‘Leren ontspannen en mediteren’

Inhoud:
- De eerste stap zetten
- Het tot rust brengen van gedachten
- Spanningen afnemen door zelf te magnetiseren
- Rustgevende theeën en tincturen
- Advies / diverse tips
- Spirituele doordenkers/inzichten

 

Ron Malestein praktijk website: www.ronmalestein.nl


Copyright:
Spiritueel schrijver / paragnost Ron Malestein © copyright 2021.
Mijn teksten kan je voor eigen gebruik lezen en/of printen. Voor commercieel gebruik eerst schriftelijke toestemming vragen aan de auteur. Op alle teksten bestaat in Europa automatisch copyright.

 

Inhoudsopgave:

Inleiding 

1) De voorbereiding 

Inleiding 

Uitgerust zijn 

Te veel aan energie 

Vermijdt zware kost 

Ontspannende thee 

Waar mediteren 

Rustgevende muziek 

Stoorzenders 

Een gunstig tijdstip 

Anderen informeren 

Weerstand 


2) Het tot rust brengen van gedachten 

Inleiding 

Groeien naar duidelijkheid 

Verdriet 

Groeien in (zelf)bewustzijn 

Meditatie een doel 


3) Probeer eens te mediteren 

Inleiding 

Welke houding / te strakke kleding 

Samen mediteren 

Verschillende meditatieoefeningen 

1 - Visualiserende meditatie 

2 – De geleide meditatie 

3 - Intuïtieve meditatie 

Doel van het mediteren 


4) Spanning afnemen door jezelf te magnetiseren 

Inleiding 

Magnetische basiskrachten (je helende handen) 

Jezelf behandelen 

 

5) Rustgevende theeën en tincturen 

Inleiding 

Interessante boeken over kruidentincturen enz.

Zelfmedicatie/ een bezoek aan de kruidentuin 

Kruidenmengsels voor thee 

Tincturen (druppeltjes) en tabletten 

Kleine waarschuwing 

 

6) Een aantal spirituele doordenkers 

Nawoord 

 

 
Inleiding:
Spiri 3 - ‘Leren ontspannen en mediteren’

 

In dit werkje worden diverse thema's behandeld die het ontspannen van je geest en lichaam kunnen vereenvoudigen. Dit kan onder andere door middel van simpele oefeningen. Mediteren is niet moeilijk, iedereen kan het. Je hoeft geen vaste regels te hanteren om het te proberen. Je kunt helemaal naar eigen inzicht, gevoel en intuïtie je eigen stijl ontwikkelen. Hierbij kun je je door anderen laten inspireren. Maar ik raad je vooral aan om je eigen weg te gaan. Wat voor de één goed is, is voor de ander onprettig, lastig of mogelijk niet haalbaar.

Een dagelijkse oefening van bijvoorbeeld een kwartiertje (of iets langer) geeft je een veelvoud terug.

Alle teksten zijn bedoeld om makkelijker de eerste stap te zetten. Alle onderdeeltjes van dit werkje geven je meer inzicht. En hoe je iets stapsgewijs kunt aanpakken. De eerste stap zetten, is meestal de moeilijkste. Daarna groei je er meestal vanzelf wel verder in deze boeiende wereld. Het is gericht om meer rust/harmonie in jezelf te krijgen. Eigenlijk je gedachten wat rustiger te krijgen.

 

Ik heb een aantal door mijzelf geschreven inspirerende spreuken extra toegevoegd. Ga er eens rustig voor zitten en laat het op je inwerken.

Een voorbeeld: ‘Hoe ongeduldiger van karakter, des te meer je overslaat’.

 

In het hoofdstuk ‘Spanning afnemen door zelf te magnetiseren’ leer je, door middel van jezelf de handen op te leggen, je energie beter in balans te brengen. Dit is veel eenvoudiger te doen dan velen denken en kan erg verlichtend werken. Na een simpele oefening kan vrijwel iedereen aan de slag.

 

In het hoofdstuk ‘rustgevende theeën‘ behandel ik een paar geneeskrachtige planten die ik regelmatig in mijn praktijk voorschrijf. Ze zijn in een drogist, apotheker of natuurvoedingswinkel te krijgen. Velen hebben van deze natuurgeneeskundige tips veel plezier gehad.

 

Gratis luisterbestand: zie 'paranormale blog'(Ron's spirituele vijver'.
Download – ‘Ontspannen, dat doe je zo’, staan enkele oefeningen hoe je je kan ontspannen (mediteren).

Met thema’s zoals: leer beter te luisteren naar de signalen vanuit je lichaam, naar het ‘verste geluid’, een klankschaal en er is een geleide meditatie enzovoort. Een leuke luisterbestand om eens kennis mee te maken.

 

Ik hoop dat dit werkje een mooie opstap is voor het vermeerderen van je (zelf)kennis en het verkrijgen van een stabielere lichamelijke en geestelijke gezondheid.

 

Paragnost/helderziende Ron Malestein

 

 

1) De voorbereiding

 

 

Inleiding

Als je de oefeningen wilt gaan doen, dan is het verstandig om je hier langzaam op voor te bereiden. Neem altijd even de tijd om rustig ergens naar toe te leven en neem ook de tijd om iets weer af te bouwen. Bedenk dat je, door te mediteren, wel omgaat met de (innerlijke) krachten van je lichaam, de geest en de ziel. Dit moet je zeker niet onderschatten.

 

Uitgerust zijn

Als je erg moe bent of last van spanning of stress hebt, is het onverstandig om direct te gaan proberen. Je zult merken dat je niet van je werk of vanuit het drukke verkeer zomaar direct kunt gaan mediteren. Je hoofd loopt dan nog over van allerlei drukke gedachten. Het is beter om langzaam naar je meditatie toe te werken. Als je doodmoe bent, is het sowieso veel beter om eerst een uurtje op bed te liggen of te slapen. Je aura kan zich dan weer wat opladen. Anders vecht je tegen je moeheid; je vecht eigenlijk tegen jezelf. Een meditatie heeft dan weinig zin.

 

Te veel aan energie

Je hoeft niet altijd te mediteren. Ik heb gemerkt dat wanneer je erg veel onrust in je hebt of te veel aan energie hebt, het niet altijd goed is om de rust op te zoeken. Je kunt dan beter eerst je energie eruit gooien. Het ‘vuur’ dat je in je hebt, kan je er beter uitgooien dan het naar binnen richten. Je energie ontladen kun je doen door bijvoorbeeld flink te gaan sporten. Door te sporten (inspanning) kun je achteraf, nadat je gedoucht hebt, je veel dieper ontspannen. Zoek iets op wat goed bij je past. Ga bijvoorbeeld zwemmen, joggen, tennissen of dansen. Uiteraard kan je ook alleen of met iemand samen een flinke (bos)wandeling maken.

 

Vermijdt zware kost

Ter voorbereiding op een meditatie kun je beter zware kost (voeding) vermijden. Als je darmen erg vol zitten dan kost dat je lichaam erg veel energie. Al je energie en bloed wordt dan naar je spijsverteringsorganen getrokken. Hierdoor wordt energie onttrokken aan andere delen van je lichaam en word je er niet fitter op. Je kent dat gevoel wel dat je een tijd na het eten erg duf bent. Hier staan we veel te weinig bij stil. Om wat beter in conditie te komen, zou je een paar dagen wat licht verteerbare voeding kunnen gebruiken. Zware voeding/vetten zijn niet zo goed voor de mens. Tenzij je zware arbeid op het land of in de fabriek verricht. Het beste is om een goede balans tussen lichaam en geest te vinden. Dit is erg persoonlijk. Er zijn geen twee mensen hetzelfde. Het is daarom moeilijk om advies voor een ander te geven. Het enige advies dat ik je hierbij kan geven is, om naar je eigen lichaam te leren luisteren. Je weet na verloop van tijd zelf wel wat voor soort voeding je in een bepaalde tijd goed of slecht verdraagt. Door te mediteren of je op een andere manier te ontspannen (bijvoorbeeld met ontspanningsoefeningen), leer je veel beter aan te voelen wat voor jou persoonlijk goed is.

 

Ontspannende thee

Om je te ontspannen, ter voorbereiding op een oefening, kun je ook een rustgevende en ontkrampende kruidenthee drinken. Ik wil je dit aanbevelen. Als je nooit eerder kruidenthee gedronken hebt, dan vind je het de eerste keer waarschijnlijk niet lekker. Ik heb gemerkt dat je deze theesoorten moet leren waarderen. Ik vond de eerste keren al die verschillende theeën ook niet lekker.

Door dranken zoals koffie, gewone (zwarte)thee en allerlei limonades zijn je smaakpupillen een beetje verpest. Het kost even tijd om aan kruidenthee te wennen, maar als je merkt dat het goed werkt dan is dat zeer bemoedigend om door te zetten. In de supermarkt of in een natuurvoedingswinkel kun je tegenwoordig allerlei kant en klare kruidenthee mengsels kopen. (Let wel op dat je echte kruidenthee koopt en geen gewone zwarte thee met een smaakje.) Je kunt ze in zakjes of als losse thee verkrijgen. De losse mengsels kunnen goed op smaak gebracht worden, door bijvoorbeeld verpulverd zoethout er door te mengen. Ik heb een tijd lang kamillethee en rozemarijnthee met zoethout gemengd. Het is leuk om je eigen favoriete thee samen te stellen. Doe er niet te veel zoethout bij want dat is niet nodig.

 

Waar mediteren

Een meditatie kun je het beste op een vaste plek doen. Door te mediteren, creëer je een bepaalde energie op die plaats. Door het vaker op dezelfde plek te doen blijft deze energie daar hangen. De aura van die plek gaat dan naar jouw energie staan. Bij aanvang van de volgende meditatie wordt dan direct je eigen goede energie (magnetische energievelden) als het ware weer opgenomen en wordt het dus makkelijker om je daar de volgende keer weer te ontspannen. Je hoeft niet gelijk een aparte kamer in te richten voor het mediteren. Het hangt er natuurlijk helemaal van af wat voor type woning je hebt. Mensen die aan de rand van een plaats wonen, zullen het makkelijker hebben dan iemand in een drukke stad. Een leuk kamertje op de zolder kan prettig zijn, maar je kunt net zo goed mediteren in een hoekje van bijvoorbeeld de huiskamer.

Mensen die een eigen kamertje in huis hebben om zich in terug te kunnen trekken, hebben het makkelijker dan personen waarbij, door gebrek aan ruimte, niet veel mogelijkheden zijn. Een bestaande ruimte is makkelijker in te richten dan een ruimte die je elke keer weer moet afbreken. Over de inrichting van je meditatieruimte of -hoekje moet je je niet al te druk maken. Je doet precies wat je zelf leuk vindt en wat goed voelt. Je kunt het sober en functioneel maken, maar er ook een klein ‘tempeltje’ van maken. Doe dit vooral op je gevoel en maak er vooral jouw plekje van.

Wanneer ik in mijn ruimte ben om te gaan mediteren, brand ik soms een naar bloemen ruikend wierookstokje en steek een waxinelichtje aan. Het grappige is dat iedereen geleidelijk aan zijn eigen vertrouwde 'rituelen’ ontwikkeld. Persoonlijke meditatieruimtes zijn meestal gezellige en interessante ruimtes met veel (spirituele) plaatjes en schilderijtjes.

Heb je geen geschikte ruimte dan kan je misschien bij een kennis of familielid mediteren. Je moet even creatief zijn om te zien wat het beste bij jouw situatie past. Ik ken bijvoorbeeld mensen die speciaal even naar de natuur gaan om te mediteren. Lukt dat ook niet dan is er misschien wel een (stil) kerkje bij jou in de buurt.

 

Rustgevende muziek

Alvorens te gaan mediteren kun je rustige muziek opzetten om in een kalme gemoedsstemming te raken. Drukke en opzwepende muziek is niet geschikt. Zoek muziek uit die echt bij jou past en wat voor jou positief op je gemoed werkt en je ontspant. Het kan gebeuren dat je spontaan zomaar uit het niets een huilbui krijgt. Onderdruk dit niet en laat het maar gebeuren. Ga tien minuten later weer verder.

Er is tegenwoordig veel goede rustige muziek te koop. Er zijn zelfs speciale New- Age cd's. Ik houd zelf van lichte klassieke muziek en zang van Russische koren.

Dit werkt voor mij sterk op mijn gemoed en is erg ontspannend. Nogmaals: alleen jij weet van jezelf wat je prettige muziek vindt. Sta open voor advies, maar laat je niets opleggen of opdringen.

Op Internet kan je tegenwoordig veel muziek vinden.

 

Tip: ga bijvoorbeeld naar Youtube.nl. Daar kan je diverse ontspannende muziek luisteren (downloaden). Om allerlei New-Age en ontspanningsmuziek (lounge muziek) te leren kennen.
Je kunt bijvoorbeeld op diverse trefwoorden zoeken zoals: New-Age music, meditation, klankschalen, nature, waterval, wind, relaxation, Tibetan monks, sacred music, flute enzovoort.

Er is ontzettend veel te vinden. Je kunt altijd later besluiten om een goede Cd van jouw favoriete componist zelf te kopen of op het Internet te bestellen. Enkele bekende New Age componisten zijn: Kitaro, Aeoliah, Terry en Mike Oldfield eigenlijk te veel om op te noemen. In spirituele/New-Age winkels, Bol.com kan je soms een speciale introductie Cd vinden. Je kunt dan met de muziek van diverse componisten kennis maken.
Probeer het eens uit. Muziek is in mijn leven erg belangrijk. Ik houd van diverse stijlen van muziek.

 

Stoorzenders

Probeer voor je meditatie zoveel mogelijk voorbereidingen te treffen en alle mogelijke stoorzenders te vermijden. Vervelende bijgeluiden zoals het rinkelen van een telefoon/mobieltje, het aanslaan van een faxapparaat en de voordeurbel, kunnen storend zijn. Je kunt bijvoorbeeld wel het antwoordapparaat of de voice-mail aanzetten, maar als je de telefoon twee of drie maal hoort gaan dan zul je je waarschijnlijk toch afvragen wie er gebeld heeft. Je bent immers nieuwsgierig wie het geweest kan zijn. Wanneer je na een aantal sessies dieper mediteert, dan zul je zien dat je gemakkelijk door die vervelende bijgeluiden uit je concentratie gehaald kunt worden. Dit is bijzonder hinderlijk en geeft een vervelend gevoel in je hoofd. Zorg dat je zover mogelijk van allerlei geroezemoes afzit. Bereid je dus goed voor.

 

Een gunstig tijdstip

Als je regelmatig wilt mediteren, probeer dan een gunstig tijdstip te vinden om dit te doen. Zorg ervoor dat je niet wordt gestoord tijdens je meditatie. Het zal niet voor iedereen eenvoudig zijn om een rustige plaats in huis te vinden om te gaan mediteren. Je wens om wat aan je innerlijke rust en gezondheid te werken kan zuiver en sterk zijn, maar er zullen beslist een aantal factoren gaan meespelen waar je misschien niet direct aan gedacht hebt. Je zult er hard aan moeten werken om een rustig (vast) moment van de dag te kiezen om lekker te mediteren. Iemand met alleen een (werkende) partner, zal het een stuk gemakkelijker hebben dan een persoon met een paar kinderen om zich heen.

Denk van te voren goed na over het tijdstip van je oefeningen. Zoek voor jezelf een gunstig tijdstip van de dag uit om je terug te trekken. Als dit lukt dan ben je al heel ver. Bij velen is het 's morgens vrij stil in huis. Een tijd geleden hoorde ik van een collega dat hij zijn eigen meditaties en groepslessen moest staken omdat er nieuwe buren waren gekomen die elke dag flinke ruzies hadden en waarbij de kinderen als wilden door het huis schreeuwden. Met zoveel kabaal kan je onmogelijk tot rust komen. Je kunt misschien met de buren een keer bespreken of ze op een afgesproken uur zich een beetje willen inhouden. Maar het hangt er helemaal van af wat voor buren je hebt of dit zal lukken. Je hebt zoveel verschillende mensen (mentaliteiten). Sommigen trekken zich vandaag de dag nergens meer wat van aan.

 

Anderen informeren

Als je serieus en regelmatig wilt gaan oefenen, adviseer ik je om je partner of eventueel kinderen of huisgenoten te vertellen wat je van plan bent om te gaan doen. Laat ze een keer kijken of zelfs meedoen, maar laat iedereen wel in zijn waarde. Probeer een moment te vinden waarop je rustig kunt ontspannen. Er zijn bijvoorbeeld wel momenten te vinden dat iedereen weg is (of druk bezig is). Je kunt dan, zonder dat je wordt gestoord, je eigen gang gaan. Lukt dit absoluut niet, probeer dan om bij een familielid of kennis één of twee keer per week (samen) te mediteren. Zo niet dan kan je in jouw regio een groep zoeken waar je meditatiebijeenkomsten of lessen kan volgen.

 

Weerstand

Als je met mediteren begint, kan je op weerstand stuiten. Dit komt voornamelijk omdat sommige mensen niet goed begrijpen wat je precies gaat doen en waarom. Het is vaak de angst voor het onbekende. Het valt niet mee om een nieuwe weg in je leven in te slaan. Wat je ook doet, bij het starten van iets zijn altijd aanvangsmoeilijkheden. Met een beetje overleg valt veel op te lossen. Ga er geen ruzie over maken. Natuurlijk is het mogelijk dat je een onwelwillende man, vrouw, zoon, dochter of andere huisgenoot hebt, die jou flink tegenwerkt. Mensen die eenmaal besluiten voor zichzelf op te komen en graag aan hun bewustzijn (gezondheid) willen sleutelen, kunnen veel weerstand ondervinden. Laat je hier niet door ontmoedigen. De weg om voor jezelf te kiezen valt niet mee. Op sommige momenten doen mensen (on)bewust je veel pijn. Probeer hier waardig mee om te gaan. Vroeg of laat moet je je leren afschermen (afsluiten of negeren) voor vervelende invloeden van anderen. Zie dit als een uitdaging. Als een onderdeel van het leven wat er ook bij hoort, om weerbaar en sterk te worden. Mensen zitten allemaal op een ander evolutiepunt (bewustzijnsniveau). De één is door persoonlijke inzet in de vele levens wat verder gegroeid dan de ander. In de praktijk is dat lastig. Want hoe moet je je opstellen tegenover personen die vervelend doen en jou tegenwerken? Ik zie het leven hier op aarde als een school. Een plaats met veel mogelijkheden en uitdagingen om in bewustzijn te groeien.

 

2) Het tot rust brengen van gedachten

 

 

Inleiding

Wat is nu eigenlijk mediteren? Eigenlijk is mediteren niet veel meer dan het tot op zekere hoogte, het onder controle krijgen van je gevoelens en gedachten. Daarom is het van belang dat je, voordat je daadwerkelijk gaat mediteren, jouw gedachten langzaam wat meer tot rust laat komen. (Zie hoofdstuk ‘De voorbereiding’). Als je je gedachten onder controle weet te krijgen, dan leer je gemakkelijker jezelf te kennen. Door te mediteren leer je de diverse kamers van je ziel te kennen. Soms hoor ik mensen zeggen dat je je gedachten geheel stil moet leggen. Dit vind ik onzin. Je bent toch nog geen dode. Het leven is altijd in beweging. Je brengt hooguit 10 verschillende (dwarrelende) gedachten door elkaar naar 2 of 3 gedachten terug. Dit is al een grote winst. Je zenuwstelsel zal daar bij mee zijn.

 

Groeien naar duidelijkheid

Een mens is een gecompliceerd wezen. Wat er allemaal in één minuut aan gevoelens en gedachten door je heen kan gaan is ongelooflijk. Probeer daar wat meer harmonie in te brengen. Leer je gedachten meer te beheersen. Met tien of twintig gedachten en verschillende gevoelens tegelijkertijd kom je niet ver. Het hindert en stoort je alleen maar. Maak eens wat vaker een duidelijke keuze. Met getob en onzekerheid kom je toch geen steek verder.

Moet je je gedachten tijdens zo'n sessie met geweld tegenhouden of onderdrukken? Ik vind van niet. Ga er eens rustig voor zitten en wacht dan af wat er spontaan naar boven komt. Probeer als het ware van een afstand naar je eigen leven (problemen) te kijken. Ik vind dat je in ieder geval nooit je problemen te lang voor je uit moet schuiven. Doe je dit regelmatig, dan kan je door de bomen (gedachten en emoties) het bos niet meer zien. Je kunt ontzettend verstrikt raken in je eigen gevoelsleven.

 

Verdriet

Tijdens de eerste meditatieoefeningen kan er veel pijn en verdriet naar boven komen. Dit is lastig, maar helemaal niet erg. Het is juist heel verklaarbaar en goed. Je voelt dan wat er allemaal in de diepte in je rond 'drijft'. Dit is een onderdeel waar veel mensen voor op de vlucht slaan en niet graag willen voelen. Het is veel gemakkelijker om moeilijke en confronterende zaken te mijden. Maar al die onafgemaakte gevoelszaken geven je nu juist dat vervelende gevoel van onrust en verkramping. Je kunt je gevoelens en verdriet wegdrukken, maar vergeet niet dat het dan toch ergens blijft zitten. Het zal er eens uit moeten komen. Doe je dit niet,

dan word je steeds geconfronteerd met een bepaalde onrust. Door te mediteren ben je je gevoelens en verdriet beter 'de baas'.

Wat moet je doen als je tijdens een meditatie veel verdriet voelt en (bijna) begint te huilen? Laat het toe. Voel wat je voelt, drink een glas water of wandel een klein stukje door je huis/tuin. Je kunt, als je er weer aan toe bent, na tien minuten gewoon weer verder gaan. Ben je te verdrietig, dan stel je het een dag of langer uit.

 

Groeien in (zelf)bewustzijn

Er zijn momenten op de dag, maar ook tijdens meditaties, dat je weinig te denken hebt. Dit is een ideaal moment om contact te maken met je hele wezen (stoffelijk lichaam, geest en ziel). Voel eens goed wie je eigenlijk bent. Wat vind je van jezelf of van de omgeving? Welke unieke plaats neem jij in de kosmos in? Probeer jezelf als het ware op een hoger plan te brengen. Wanneer je dit regelmatig doet, dan zul je merken dat je deze ontspannende vibraties in je aura vasthoudt. Je maakt het je eigen. Door te mediteren, gecombineerd met een positieve levensinstelling, vind je meer rust en harmonie in het leven. Het is echt de moeite waard om het te proberen. Verwacht er ook geen wonderen van. Wees nuchter en realistisch en werk er stapje voor stapje aan.

 

Meditatie een doel

Het is niet mijn bedoeling om iedereen aan het mediteren te krijgen. Je moet hier ook niet te stijf mee om gaan. Het is meer mijn opzet om er eens goed over na te denken hoe je je beter kunt ontspannen. Mediteren is geen doel op zich, maar slechts een hulpmiddel ter ontspanning. Voor mij persoonlijk zijn meditaties een zeer belangrijk onderdeel van de dag. Als paranormaal begaafde moet ik mijn hoofd als het ware 'leeg' kunnen maken. Een onrustige geest werkt zeer storend als er paranormale indrukken van mij worden verwacht. Dit valt als beroepshelderziende zeker niet altijd mee. Want ook ik heb af en toe last van onrust of onenigheid met anderen. Ik moet daarom dagelijks een paar keer per dag de tijd nemen om me even terug te trekken en mijn gedachten te ordenen. Wanneer mijn aura meer tot rust komt, ervaar ik dat als zeer aangenaam.

 

3) Probeer eens te mediteren

 

 

Inleiding

Tijdens je eerste ontspanningsoefeningen kan je jezelf enkele trucjes aanleren om je gedachten wat af te leiden. Je kunt bijvoorbeeld naar de bloemen in je tuin blijven staren om daardoor een gevoel van rust, dankbaarheid en blijdschap te krijgen. Die mooie bloemen komen elk jaar toch maar weer voor ons even terug. Je kunt ook als oefening jezelf de opdracht geven om bijvoorbeeld zo’n tien minuten naar het verste geluid in de omgeving te luisteren. Je brengt in feite wat meer rust in je gedachtewereld. De bedoeling van een meditatieoefening is eigenlijk alleen maar om op een natuurlijke wijze meer greep op je gevoel- en denkwereld te krijgen. Na verloop van tijd en dat kan eigenlijk al na een paar keer, komt je aura meer tot rust. Je voelt je steeds beter in je vel zitten. Die nieuwe rust is een wonderlijk gevoel.

Maak het voor jezelf niet te moeilijk. Dat is niet nodig en al helemaal niet mijn bedoeling. Begin een paar minuten aan iets wat je aanspreekt. De allereerste stap is meestal de moeilijkste, daarna loopt het vanzelf wel.

 

Welke houding / te strakke kleding

Veel mensen vragen zich af welke houding je het beste kunt aannemen bij het mediteren en wat voor hulpmiddelen je er bij nodig hebt. Dit moet je uitzoeken door het zelf te proberen. De één zweert het bij een speciaal meditatiematje en de ander heeft een eenvoudige stoel waar je met een rechte rug goed op kan zitten. Je kunt met open of juist met gesloten ogen mediteren. Er zijn echt hiervoor geen vaste richtlijnen. Het is zelfs zo: wat je de ene dag prettig vindt, kan je de volgende dag weer anders ervaren. Wees niet te star, probeer uit wat het beste bij jou past.

Ik heb zelf gemerkt dat knellende schoenen en strakke kleding niet fijn zitten. Het gaat vooral storen wanneer je je wat dieper begint te ontspannen. Neem daarom van tevoren maatregelen, zodat je je niet halverwege de meditatie om hoeft te kleden.

 

Samen mediteren

In dit werkje over ontspannen door te mediteren ben ik ervan uit gegaan dat je alleen en in je eigen tijd mediteert. Maar je kunt natuurlijk ook altijd in een groepje stappen. In sommige buurthuizen wordt yogales gegeven. In een stadsgids, gemeentegids of Gouden Gids, staan meestal wel een paar adressen in, waar je voor yoga, meditatieles, ontspanningsoefeningen of Tai-Chi terecht kunt. Vraag eens om informatie. Volg eens een (gratis)proefles. Ik mediteer zelf meestal helemaal alleen. In vind dat prettiger want dan zit ik ook niet in iemand zijn aura (iemands energieveld). Maar anderen die vinden het gezelliger om in groepsverband te mediteren. Als je in een groepje zit, dan zet je wel waarschijnlijk beter door.

Helemaal alleen op eigen kracht mediteren, kost wel wat meer discipline. Maar het voordeel van alleen te mediteren is, dat je dit wel makkelijker in je eigen vrije tijd en tijdstip kunt doen.

 

Verschillende meditatieoefeningen

Er zijn diverse vormen van meditatie. Zo is er een visualiserende meditatie, een geleide meditatie en een intuïtieve of stilte meditatie enz.

 

Enkele aandachtspunten:

- Zorg dat je niet gestoord wordt.

- Een oefening kan je zo’n vijf á tien minuten proberen.

- Je kunt geleidelijk aan al jouw favoriete oefening langer gaan doen.

- Het belangrijkste is dat je je gedachten tot rust probeert te brengen. Dit doe je door jezelf heel bewust met iets ‘af te leiden’.

- Creëer niet een te hoge verwachting. Bouw het rustig op.

- Probeer rustig en ontspannen te ademhalen.

- Mediteren vergt wel enige oefening, maar het is best te doen.

- Ga niet na een meditatiesessie direct bijvoorbeeld boodschappen doen. Neem even de tijd voor deze overgang. Je moet je als het ware weer even normaal ‘aarden’. Van een te snelle overgang, kan je bijvoorbeeld wat duizelig worden.

 

1 - Visualiserende meditatie

Een visualiserende meditatie is een meditatievorm waarbij je probeert je gedachten, aan de hand van bepaalde beelden, tot rust te brengen. Om je een beeld van visualiserende meditatie te laten vormen, beschrijf ik twee simpele voorbeelden die praktisch iedereen kan proberen. Deze voorbeelden zijn afkomstig uit mijn boek: 'Van een haastig bestaan naar meer inzicht'. Dit boek is interessant om te lezen als je meer van allerlei bewustzijnszaken wilt weten.

 

1. Iedereen kent wel het gevoel dat je duizend gedachten en emoties tegelijk hebt. Je weet niet hoe je daar verandering in kan brengen. Vaak ga je, uit ongenoegen, jezelf met nog meer (bij)gedachten lastig vallen. Schuif dan - heel rustig - tijdens je meditatie al je gedachten bijeen en doe ze denkbeeldig in een doosje. Net zoals je na een spelletje dammen je damstenen in een doosje stopt en daarbij het schuifdeksel dicht doet. Met deze simpele visualisatie kan je je gedachten even 'opbergen' en naast je neerleggen. Verwacht niet dat na één of twee oefeningen het resultaat al groot is. Je moet het meer zien als een aanzet, een begin. Daar komt nog bij dat het afhangt wat voor soort spanningen en problemen je hebt. In ieder geval kan het gebeuren dat je na enkele minuten iets tot rust komt door even van je problemen afstand te doen. Als je meer tot rust komt dan krijg je weer meer greep op je eigen leven. Alles verloopt dan weer net iets beter.

 

2. De volgende visualisatie kan je bijvoorbeeld met een mooie bloem of een bos bloemen doen. Je kunt naar de kleurenpracht van bloemen blijven kijken (staren). Het is een wonder om te zien dat een bloem zo'n mooie vorm heeft. Je zult er vast wel eens naar gekeken hebben. Door enige tijd naar een bloem te kijken of eventueel tegen de bloem te praten kun je geleidelijk aan je gevoelens en gedachten laten gaan. Je laat alles gewoon opkomen zonder dat je bepaalde gedachten probeert weg te drukken. Deze wijze van ontspannen kan ook bevrijdend werken. De druk zal daardoor afnemen. Natuurlijk kun je tientallen dingen verzinnen om hetzelfde te bereiken. Sommigen houden van het luisteren naar het geluid van de wind en de regen, of het getik van een klok aan de muur en anderen staren naar de vogels. Maak een keuze wat jou persoonlijk aanspreekt.

 

Het belangrijkste is dat je je gedachten geleidelijk aan laat wegvloeien (‘uitdoven’). Je reageert dus niet meer op je opkomende gedachten. Na verloop van tijd, komt er meer rust in je gevoel (hoofd). Na vijf of tien sessies dan zal je pas duidelijke veranderingen merken. Dit heeft eigenlijk een beetje te maken met jouw persoonlijke omstandigheden. Veel stress of verdriet, verwijder je niet zomaar uit je systeem.

 

2 – De geleide meditatie

Bij een geleide meditatie laat je je leiden door een andere persoon die jou op een rustige manier een meditatieoefening vertelt. Je wordt dikwijls verzocht om mee te gaan naar een onbewoond eiland, een geheime plek ergens in de kosmos enz. Er zijn veel leuke Cd’s voor geleide meditatie in diverse winkels te koop (of Internet). Op mijn Cd: ‘Ontspannen, doe je zo’ staat ook een geleide meditatie.

 

3 - Intuïtieve meditatie

Bij intuïtief mediteren, laat je gewoon gebeuren wat er gebeurt. Ga ontspannen zitten en zie wat er in je opkomt. Intuïtief mediteren is een mooie vorm om meer greep op jezelf en het leven te krijgen. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Je zult zien dat het ene het andere oproept. Je zult merken dat je een stuk relaxter en verdraagzamer wordt. Misschien kan je, wanneer je wat meer in balans bent, beter naar je eigen gevoelens en misschien wel paranormale gevoelens luisteren. Tijdens zo’n meditatie kan je zomaar een beeld, een geluid (berichtje van iemand), of een ‘bezoekje’ van een overgegane persoon krijgen. Uiteraard moet dit niet je hoofddoel zijn.

 

Doel van het mediteren

Uiteindelijk moeten we boven al onze emotionele reacties uit zien te groeien. We zijn zo vaak en zo gemakkelijk door allerlei kleinzielige zaken gekwetst. We moeten meer evenwicht tussen het denken en het voelen vinden. Dat is in feite het doel van mediteren. Mensen met sterke en positieve gedachten laten zichzelf niet zomaar uit het veld slaan. Ik weet dat je mediteren niet zomaar even doet. Je hebt daar wel even de voor nodig. Maar in elk leven kun je, als je er moeite voor wilt doen, een aanzienlijk stuk verder komen. Ik zeg altijd: tien kleine stapjes is uiteindelijk ook één grote stap.

 

4) Spanning afnemen door jezelf te magnetiseren

 

 

Inleiding

In mijn praktijk komen mensen met allerlei vragen. Vragen over het werk, huwelijksproblemen, over kinderen, moeilijke keuzes in het leven, maar ook over de gezondheid. Voor gezondheidsklachten geldt dat het prettig is om te weten wat de oorzaak daarvan is. Je bent dan beter in staat om zelf aan de verbetering van je gezondheid te werken. Door meditatie kan je beter inzicht hierin krijgen. Ook door te magnetiseren kun je de gezondheidstoestand helpen te verbeteren.

 

Magnetische basiskrachten (je helende handen)

Al meer dan dertig jaar geleden heb ik zelf ontdekt dat ik genezende magnetische krachten bezit. Als je hier meer over wilt weten, dan kun je dat lezen in het autobiografische gedeelte van mijn boek: 'Paranormaal, zeker niet abnormaal'. In de loop der jaren, na tientallen lezingen, cursussen en praatgroepen te hebben verzorgd, heb ik gemerkt dat we allemaal in meer of mindere mate paranormaal gevoelig zijn. Niemand uitgesloten. Het is vaak meer een kwestie van iets herkennen. Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid vitaliteitenergie. Zonder deze basiskrachten kunnen we niet leven. Het lichaam zou door gebrek aan deze energie ophouden te functioneren.

Hoe kan je dan voelen dat je werkelijk die krachten bezit? Dit kan je eigenlijk heel eenvoudig doen. Door je handen met de binnenkanten een beetje scheef op elkaar te leggen met ongeveer een centimeter tussenruimte. Probeer dit een paar minuten. Uiteraard kun je je handen verder uit elkaar houden. Maar dan zal je hoogstwaarschijnlijk veel minder voelen. Of je moet sterke krachten hebben en erg gevoelig zijn voor paranormale energieën.

Je zult tussen je handen geleidelijk aan een zachte druk en een beetje warmte voelen. Na een lange drukke dag zal je deze energie wat minder voelen. Dit komt omdat je de basisenergieën wat verbruikt hebt en je organen een aantal uren na de maaltijd weer in rust zijn. Enkele mensen komen met de terechte opmerking: “Is dit dan geen warmte van mijn handen zelf, in plaats van magnetische energie”.

Natuurlijk, handen stralen ook warmte uit. Het lichaam probeert alles op de juiste temperatuur te houden. Toch zijn deze krachten anders dan de warmte van je handen. Je kunt dit uitproberen door ditzelfde simpele proefje uit te voeren met ijskoude handen. Je zult zien dat je handen onprettig koud aanvoelen en de binnen plekken van je handen in de aura toch warm voelen. Dit is voor mij het bewijs dat je over andere energieën spreekt dan lichaamswarmte. Probeer dit in de de koude wintermaanden maar eens uit.

 

Jezelf behandelen

Voor of tijdens het mediteren kan je goed met je eigen magnetische krachten werken. Je kunt door jezelf te magnetiseren energie op zwakke plekken overbrengen of de energie beter verdelen. Dat klinkt misschien erg ingewikkeld, maar het gaat eigenlijk allemaal als vanzelf. Magnetiseren is in feite niets anders dan energie via je handen laten stromen. Je houdt je handen dan op of vlak bij lichaamsdelen. Magnetiseer de plaatsen die je aangenaam vindt. Hier zijn geen spelregels voor. Je kunt dit helemaal op je gevoel doen. Wist je dat de hele dag door (o.a. via je handen) jouw energie automatisch in de omgeving vloeit. Je hoeft je dus echt niet druk te maken dat er iets fout gaat. Je werkt grotendeels met je eigen dierlijke (animaal) magnetische en mentale energieën. De energie onttrek je grotendeels uit je zonnevlecht (buikchakra). Dit is een energie chakra met verschillende functies (emoties, de werking van de buikorganen) die zich globaal vijf centimeter boven je navel bevindt.

Magnetische energieën kan je nuttig gebruiken tijdens en ten behoeve van je meditatie. Iedereen heeft wel eens last van spanningen. Die spanningen kun je, door bij jezelf magnetische strijkbewegingen te maken, laten afnemen. Dit werkt weldadig bij spanning en moeheid. Houd, om te beginnen, je handen één of twee centimeter van je hoofd. Zelf begin ik altijd in de buurt van de slapen. Op deze plaatsen kan je snel je eigen levenskrachten voelen en contact hiermee maken. Je voelt waarschijnlijk vrijwel direct de warmte uit je handen stromen. Deze energie kan je goed gebruiken om wat rustiger te worden.

Het is belangrijk dat je in alle rust met deze energieën gaat werken. Later, als je meer geoefend bent in mediteren en magnetiseren, maakt het niet uit waar je het doet. Je hebt immers geleerd om jezelf van allerlei invloeden af te sluiten. Maar dan nog zul je merken dat je liever in rust met jezelf bezig bent dan in drukte.

 

5) Rustgevende theeën en tincturen

 

 

Inleiding

Het is jammer dat we met z'n allen de natuur zo vervuilen en uitbuiten. De natuur is en blijft 'onze gezamenlijke tuin', waar we voor de volle honderd procent afhankelijk van zijn. Ook ons lichaam, dat de tempel van je geest(ego) of ziel is, moeten we respectvol behandelen. We vervuilen door verkeerde voeding en drank ons lichaam. We krijgen niet voor niets zoveel 'welvaartsziekten'. We gebruiken medicijnen die soms meer bijwerkingen hebben dan voordeel. Probeer meer belangstelling voor natuurlijke (genees)middelen te krijgen. Er zijn bij de drogist, apotheek en enkele natuurvoedingswinkels geneeskrachtige kruiden en homeopathische middeltjes te koop. Deze, over het algemeen onschuldige middeltjes, kunnen je in onrustige tijden goed helpen. Deze middeltjes vallen onder zelfmedicatie. Je kunt ze zelf uitkiezen en vrij kopen zonder recept. Gelukkig hebben de meeste middeltjes tegenwoordig een duidelijke bijsluiter en worden de middeltjes geregistreerd.

Deze middeltjes kunnen je goed ondersteunen bij het verkrijgen van een betere gezondheid. Er zijn, zonder dat je het misschien weet, de laatste jaren veel natuurvoedingswinkels gekomen waar je veel gezondere voeding en drankjes kunt krijgen. Oké, het is in prijs misschien wat duurder, maar je moet er ook iets voor over hebben.

Ik schrijf in mijn praktijk regelmatig homeopathische middeltjes (tincturen) en geneeskrachtige theeën voor. Meestal van de merken Vogel, La Drome, VSM, Piramide en Steigerwald. Eigenlijk heb ik geen persoonlijke voorkeur voor een merk. Geneeskrachtige planten zijn voor mij geneeskrachtige planten. De samenstelling kan hier en daar wat anders zijn. Let wel even op de prijzen van de middeltjes. Want deze kunnen onderling nogal verschillen.

 

 

Interessante boeken over kruidentincturen enz.

Het is prettig dat van het merk A.Vogel meerdere hele interessante boeken over gezondheid op de markt zijn gebracht. Ze zijn voor iedereen heel toegankelijk en je kunt er veel van opsteken. Enkele boeken staan ook in de openbare bibliotheek. De boeken 'Natuurlijk & Gezond’ en 'De kleine dokter' zijn aan te bevelen voor degenen die zich meer willen verdiepen in de natuurgeneeswijzen.

 

Zelfmedicatie/ een bezoek aan de kruidentuin

Website tip: op de website: www.avogel.nl kan je voor veel klachten/kwalen zelf een middeltje opzoeken. Bezoek deze site eens.

In de zomer kan je de tuinen met de plantjes van de toekomstige alternatieve medicijnen zelf bezoeken. Dit is de echt moeite waard om eens te doen. Je kunt er een gezellige uitstap van maken. Het dorpje is Elburg en ligt ongeveer in het midden van het land aan het Veluwemeer. Het bedrijf heet: Biohorma.B.V.

 

Kruidenmengsels voor thee

Je hebt kant-en-klare samenstellingen van rustgevende geneeskrachtige kruiden, waar je thee van kan zetten. Bijvoorbeeld van het merk Piramide is er zo'n samenstelling. Deze heet 'Avondmix'. Je zet deze thee op precies dezelfde wijze zoals je met gewone theezakjes zou doen. Je kunt twee of drie maal daags een kopje warme of koude thee drinken. Ik zet soms een halve liter of meer thee voor twee dagen tegelijk. Van verschillende merken heb je samenstellingen voor bijvoorbeeld spijsvertering- of luchtwegproblemen. Kijk eens in een natuurvoeding- reform- of ecologische winkel voor de verschillende samenstellingen. De speciale samenstellingen hebben bij enkele merken hun eigen ‘nummer’.

 

Tincturen (druppeltjes) en tabletten

Ter ondersteuning van diverse gezondheidsaandoeningen zijn goede homeopathische middeltjes te verkrijgen. De volgende middelen zijn erg populair.

 

Bij nervositeit of onrust: 'Passiflora complex' van A. Vogel (in druppels of tabletten).

Bij (in)slaapproblemen: 'Dormeasan' van A. Vogel.

Snel of vaak wakker worden: 'Avena Sativa' van A. Vogel.

Onrust, neerslachtigheid of lichte depressieve gevoelens: 'Hypericum' tabletten of Hyperiforce forte van A. Vogel. Dit wordt gemaakt van het plantje Sint-Janskruid. Opmerking: lees wel even de bijsluiter. Want niet iedereen mag dit plantje bij andere medicijnen gebruiken.

Een middeltje voor drukke, onrustige kinderen: 'Chamomilla d4' of gewoon thee zetten van kamillebloemetjes.

 

Je kunt veel van deze middeltjes ook van andere merken krijgen.

Bedenk wel, wat bij de een goed werkt, slaat bij de ander niet of nauwelijks aan. Het is vaak een kwestie van het zelf uitproberen. Lees altijd wel eerst de bijsluiter.

 

Probeer het koffie- en alcoholgebruik zoveel mogelijk te minimaliseren. Ook mint in snoepjes of tandpasta kan invloed hebben. Het gaat de geneeskrachtige werking van deze middelen iets tegen.

 

Kleine waarschuwing

Sommige problemen/ziekten vergen een grondigere aanpak. Ga dan niet te ver met zelf experimenteren. Misschien is het dan verstandiger om je huisarts of alternatieve therapeut te raadplegen.

 

6) Een aantal spirituele doordenkers

Ik heb een aantal inspirerende spirituele doordenkers met vragen uit mijn cursus/werkboek extra toegevoegd. Ga er eens rustig voor zitten en laat het op je inwerken.


Ze komen uit het zelfstudie inzichten werkboek - ‘Als reïncarnatie op waarheid berust, dan lopen er van ieder mens honderden vaders, moeders, broertjes en zusjes aan deze zijde en aan gene zijde rond.’ - Deel 1

Dit werkboek is zeer interessant voor de iets meer gevorderden in de Nieuwetijds/spirituele materie. Heb je belangstelling, kijk dan eens op mijn website.

 

'Door te mediteren (overdenken) los jij je problemen niet op, maar als je meer uitgerust bent, kun je het leven toch veel beter verdragen'.

-Ben jij het met deze gedachte eens?

-Ben jij regelmatig overbelast/geïrriteerd en wat zeg of doe je dan? Slaap je wel voldoende of heb je een chronisch slaaptekort?

-Maak jij voor het slapen gaan wel eens een wandelingetje?

 

'Werkelijk elke gedachte en emotie is een verrijking en een verdieping voor het bewustzijn van jouw geest'.

-Geloof jij in de evolutie van mens en dier?

-Hoe verloopt volgens jou de evolutie van de mens?

-Denk jij dat alle handelingen en gedachten verrijkingen zijn of verarmingen? Vind je één enkel leven dan niet iets tekort?

 

'Chaos en ontevredenheid ontstaan dikwijls door zelfgemaakte verkeerde keuzes'.

-Durf jij eerlijk naar je gemaakte fouten te kijken?

-Kom jij wel eens op je gemaakte keuzes of beslissingen terug? Ben jij regelmatig koppig?

-Sta je er wel eens bij stil dat er veel wegen naar Rome leiden?

 

'Hoe meer jij je forceert, des te langer je herstelperiode zal worden'.

-Leef jij onder druk en is daar iets aan te doen? Ben jij ongeduldig?

-Heb je iemand in je leven aan wie je af en toe raad kunt vragen?

 

Nawoord

Ik hoop dat alle teksten van dit werkje je een stapje verder hebben gebracht. Op het Internet is nog erg veel over het onderwerp ontspannen/mediteren te vinden. Blijf wel een beetje nuchter. Want sommige mensen kunnen ontzettend overdrijven (gaan zweven). Blijf met de beide benen op de grond staan.

 

Ik wens iedereen veel succes met je ontspannings/meditatie sessies.

Paragnost Ron Malestein - www.ronmalestein.nl