Help mijn kind is hoogsensitief (Hsp-er) wat nu?
Dit artikel is in stand gekomen i.s.m. Robbert Minderhoud.

Met enige regelmaat word ik in mijn praktijk geconfronteerd met ouders die zich zorgen maken over hun kinderen. Dat is natuurlijk heel normaal en hoort bij het leven. Vaker dan vroeger komt dan het woord hoogsensitief of de term HSP om de hoek. De ouders vermoeden dat hun kind 'anders' of in ieder geval met meer intuïtieve kracht in het leven staat en dat dit zijn weerslag heeft op het dagelijks leven. Vaak wordt dan gevraagd om advies over de 'behandeling' van zo een kind. In dit blog zal ik je uitleggen wat je zelf kan doen, hoe je hiermee om kan gaan en waar je hulp kan inroepen.

 

Hoogsensitiviteit, een definitie?

Met aardse zaken probeert de mens eigenlijk altijd te definiëren wat men denkt. Ik bedoel daarmee dat we net zoals bijvoorbeeld met een IQ een norm proberen te weerspiegelen waar iemand in valt. Tegenwoordig hoor je ook vaak de term EQ in dit verband. Met abstractere zaken als spiritualiteit ligt het wat anders en is het categoriseren van een bepaalde mate van hoogsensitiviteit vrij lastig, zo niet onmogelijk.  Iedereen op deze aarde is behept met een spirituele, paranormale gevoeligheid. De mate waarin deze ontwikkelt is heeft veel te maken met je 'vorderingen' die je in deze en vorige levens hebt gemaakt. Vaak hoor je wel eens mensen zeggen dat iemand een 'oude ziel' heeft. Deze persoon vertoont dan vaak competenties of doet uitspraken die je eigenlijk niet toeschrijft aan deze persoon; of preciezer zijn of haar aardse leeftijd.

 

Denk aan een kind dat fantastisch mooi kan schilderen of viool spelen op zeer jonge leeftijd. Bij paranormale of hoogsensitieve mensen werkt het eigenlijk net zo. Ze zijn behept met inzichten die mensen die op een andere 'trilling' of gevoelsniveau functioneren, niet kunnen waarnemen met 'normale' zintuigen. Dit kan op heel veel verschillende (evolutie) niveau's zijn, maar begint vaak met het voorvoelen van bepaalde gebeurtenissen of het lastig om kunnen gaan met drukke gezelschappen of indrukken. Maar er zijn ook mensen die aura's zien of zeer levendige (lucide) dromen hebben of af en toe eens bezoek krijgen van een overleden persoon van gene zijde. Het is daarom lastig hier een definitie aan te geven, maar in de regel voelen ouders best goed aan wanneer hun kinderen sensitiever zijn dan andere kinderen. Als advies geef ik altijd, luister en observeer je kind goed. Als hij/zij zich meer terug trekt, moeite heeft met drukte, soms wat lastig contact legt en veel behoefte heeft aan rust en ruimte dan kun je er best vanuit gaan dat je kind een hogere gevoeligheid dan 'normaal' aan de dag legt.

 

Hoe kan ik als ouder mijn kind helpen met hoogsensitiviteit?

Het antwoord hierop is nogal simpel en geldt eigenlijk voor ieder kind. Luister goed naar de signalen van je kind en neem deze serieus. Hoogsensitieve kinderen gedijen bijvoorbeeld soms beter in een eigen omgeving dan bij drukke verjaardagspartijtjes of in een pretpark. Dit is vaak voor een kind al niet makkelijk omdat er op jonge leeftijd van je verwacht wordt dat al dit soort festiviteiten er ook gewoon bij horen. Als advies geef ik altijd mee dat je kinderen niet anders moet behandelen dan je eigen leeftijdsgenoten. Kinderen varen al vanaf jonge leeftijd aan best wel op hun eigen kompas en het is aan ouders om niet altijd proberen te sturen, maar om de goede vragen te stellen aan kinderen of het kompas ze gaat brengen waar ze naar toe willen varen. Ouders hebben dan vaak gewoon meer een rol als vragensteller dan als kapitein van het schip van hun kind. In de ontwikkeling van een kind zal zijn gevoelsleven vaak genoeg getest worden, met alle onzekerheden die daarmee gepaard gaan. Vertrouw erop dat je kind zijn weg zal vinden en dat je met je eigen verworven inzichten en wijsheden hem daar wellicht mee kan helpen, maar dat de weg aan jouw kind is. Deze weg staat immers voor een groot deel al vast. Het belangrijkste advies is dus eigenlijk: geef je kind ruimte en luister goed naar de signalen die hij of zij af geeft. 

 

"Help, ik begrijp mijn kind niet meer"

Het kan zijn dat de ontwikkeling van een kind een kant lijkt op te gaan die je niet prettig, of misschien zelfs wel beangstigend vindt. Sommige hoogsensitieve kinderen zullen sociaal een beetje uit de toon vallen en niet altijd in de maatschappelijke structuren vallen die we met zijn allen hebben afgesproken. Vaak word je hier door de buitenwereld -en niet altijd op heel subtiele wijze- door geattendeerd. Ik heb hier in mijn praktijk best veel voorbeelden van gehoord en dat is voor ouders als kinderen zeer pijnlijk. Van kinderen die buitengesloten worden op school, tot ontworteling van gezinnen door het onbegrip die hoogsensitiviteit met zich meebrengt. Helaas heb ik dat zelf in mijn leven meerdere malen moeten ondervinden. Vergeet niet dat dit zowel voor jou als je kind een lastig proces is. Vaak begint het met het samen vinden naar oplossingen en met elkaar in gesprek te gaan. Voor veel kinderen geeft dit al veel lucht!

 

Een beetje hulp

In mijn praktijk ontvang ik regelmatig ouders met kinderen die even behoefte hebben aan wat advies. Vaak kan ik een brug slaan tussen het gevoels- en spirituele leven van het kind met dat van de ouder. Dit kan beiden verder helpen. Wil je daar eens wat meer over weten? Neem dan eens contact met mij op. Aan de hand van een foto van je kind kan ik vaak al veel vertellen over zijn spirituele weg. 

 

Dit artikel is in stand gekomen i.s.m. Robbert Minderhoud.

 

Boekentip:

Het boekje 'Ik ben hooggevoelig geboren' - Leuk en leerzaam  voor jong en oud van paragnost Ron Malestein - meer info.

 

Hooggevoelig - paranormale kinderen - paranormale jongeren